top of page

Maan tunti

YLEn tiedetoimittaja Pasi Toiviainen kirjoitti blogissaan 25.3. vuodesta 2015 ilmastollisen käänteen vuotena. Aiheen tekstiinsä hän oli saanut palattuaan kahdeksan koti-isäkuukauden jälkeen työhön ja hätkähdettyään siiä, miten monet ilmastoa lämmittävät ja toisiaan vahvistavat ilmiöt näyttävät voimistuvan yhtä aikaa [http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/25/nakokulma-2015-ilmastollisen-kaanteen-vuosi].

Toiviaisen teksti palasi mieleeni, kun tänään vietetään yhdeksättä kertaa maailmanlaajaa Earth Hour -hetkeä. Valot sammuvat tänään 28.3. klo 20.30–21.30 tunniksi eri puolilla maailmaa. Maailman luonnonsäätiön organisoima ilmastotapahtuma on vuodesta 2007 viestinyt huolta ilmastonmuutoksesta. Energiaa tunnin valojen sammuttaminen ei juuri säästä, merkitys on huomion herättämisessä.

Ilmastonmuutokseen vaikuttavat maailmanlaajat teollisuuden, liikenteen ja asumisen ratkaisut vaativat valtioiden yhteistä sopimista. Tähän asti pyrkimykset ilmastoa lämmittävien kaasujen rajoittamiseen tähtäävään sopimukseen eivät ole onnistuneet. Odotukset kohdistuvat nyt Pariisin ilmastokokoukseen joulukuussa 2015. Aikaa globaaleihin ratkaisuihin näyttää olevan yhä vähemmän.

Onko yksittäisen ihmisen valojen sammuttelulla, tavallisen ihmisen pyrkimyksillä mitään merkitystä? Yksittäisten ihmisten teoista rakentuu miljardien yksittäisten ihmisten tekojen vaikutusketjuja. Ajattelen, että omassa elämänpiirissään myös yksilö voi vaikuttaa, jotkut paljonkin.

Kuka oli maailman ensimmäinen luonnonsuojelija? Oliko hän Vanhan testamentin myyttinen hahmo, Nooa. Keskeistä ei ole Nooan tarinan historiallisuus tai siitä ehkä kaikuva etäinen muisto Vähä-Aasiaa kohdanneesta paikallisesta ekokatastrofista. Ikivanha myytti kertoo ihmisestä eräänlaisesta arkkityypistä, ihmisestä, joka ennakoi tuhoisan kehityskulun, ottaa osaltaan vastuun ja ryhtyy toimeen sälyttääkseen elämää.

Kotikyläni metsästäjät olivat poranneet ontoiksi parisataa haapapölkkyä, pöllöille, telkille tai pikkulinnuille sopiviksi. Nyt on aika porata pölkkyihin lentoaukko, kiinnittää lattia ja katto ja nostaa puihin.

Linnuille (1).jpg
bottom of page